RSS

Am paşit în săptămâna albă, săptămâna pregătitoare pentru Postul Mare!

11 mart.
versete_32 
De sfântul şi Marele Post ne desparte exact o săptămână. Duminica, majoritatea creştinilor ortodocşi se despărt de carne până la sfânta sărbătoarea a Învierii Domnului. În săptămâna ce urmează, Canoanele Bisericii Ortodoxe dau dezlegare la toate produsele cu excepţia cărnii. Se mănâncă lapte, ouă, brânză, peşte inclusiv în zilele de miercuri şi vineri. Duminica viitoare este numită şi Duminica iertării, sau a izgonirii lui Adam din rai. Prin călcarea postului şi a interdicţiei de a gusta din măr, Adam a pierdut raiul, tot prin post şi prin rugăciune omul trebuie să se ridice înapoi la rai.
Pentru creştinii ortodocşi postul este mult aşteptat, pentru că acesta oferă posibilitatea excepţională de a retrăi patimile Domnului nostru, de a retrăi suferinţele de pe cruce, dar şi de a ne reîntâlni încă odată cu Împăratul Făpturii prin primirea Cinstitului Trup şi Sânge a Domnului nostru Iisus Hristos. Acest urcuş duhovnicesc deschide pentru fiecare dintre noi uşile pocăinţei, la care ne îndeamnă Sfântul şi Marele Post, cât şi uşile împărăţiei Cerurilor. Sfintele Evanghelii, cea a lui Zaheu Vameşul, a Fiului Risipitor, a Înfricoşătoarei Judecăţi, care sau citit în duminicile precedente, ne-au oferit excepţionala posibilitate de a îndrepta cugetele inimilor noastre în cea mai curată pocăinţă. Începând cu I săptămână a Postului Mare, toate aceste Evanghelii extraordinare vor fi completate de Canonul lui Andrei Criteanul, însoţit de săptămâna rugăciunii şi a pocăinţei, din prima săptămână a Marelui Post.
Îndemnăm toţi creştinii ortodocşi, într-un cuget să se adune pentru a comunica, prin sfânta rugăciune cu Domnul Dumnezeu în această perioadă. Să ne fie tuturor spre mântuire! Hristos să ne dăruiască iertare păcatelor, ca un bun şi de oameni iubitor!
                     Sursa: .ortodoxia.md
 

Etichete:

Lasă un comentariu